Tur Rotası
• Aşiyan Müzesi (ücretsiz)
• Aşiyan Mezarlığı
• Aşiyan’dan Bebek’e yürüyüş
• Bebek’te kahve molası
• Bebek Parkı: Mısır Konsolosluğu ve Bebek Camii
• 12:40 vapuru ile Emirgan’a geçiş
• Emirgan’da öğle yemeği
• Emirgan Hamid-i Evvel Camii ve Muvakkithanesi
• Atlı Köşk ve mimarı Edoardo De Nari
• Sabancı Müzesi terasında kahve molası ve
“Rus Avangardı” Sergisi

Aşiyan’a ismini veren Tevfik Fikret evini tasarlarken ilhamını nereden aldı? Fikret’in ölümünden sonra yüz maskını kim çıkardı? Hangi ediplerimiz Çınaraltı çay bahçesinin müdavimleriydi? Atlı Köşk’ün meşhur atı nereden geldi? Boğaz’ı kimler yeşillendirdi? Emirgan’ın ismi nereden geliyor? Neredeyse Türk edebiyatı antolojisi sayılabilecek Aşiyan Mezarlığı’nda kimler sonsuzluk uykusunda?
Empresyonizm’in bence kendini en güzel ifade ettiği coğrafyalardan birinde -Boğaziçi semtlerinde- resim yapma fırsatına sahip olmuş, portre sanatının öncülerinden Feyhaman Duran’ın iki dünyaya şahit olan yaşamı ve sanatı, görebileceğimiz en geniş seçki ile Boğaz’ın kıyısında Emirgan’da İstanbullularla buluştu. Biz de hem Sabancı Müzesi’ni gezeceğiz, hem de resimlerine Boğaziçi semtlerini konu eden ressamlarımızı anacağız. İstanbul’un en değerli edebiyat müzelerinden Aşiyan Müzesi’nde tıpkı Duraman gibi iki dünyayı da benimsemiş Tevfik Fikret’in ideallerini, Edebiyat-ı Cedide yazarlarını hatırlayacağız. Püfür püfür esen Boğaz’da çingene vapuru ile kısa bir vapur keyfi yapacağız. Programda biraz yürüyüş, biraz sanat ve tabii ki her zamanki gibi edebiyat var!

Nihan Vural kimdir?
1975 İstanbul doğumlu Nihan Vural lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünde, öğretmenlik formasyonunu Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde ve ön lisans derecesini İstanbul Aydın Üniversitesi Turist Rehberliği bölümünde tamamladı. Bilgi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Programlarında Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Pamuk ve uygulamalı sanat tarihi üzerine eğitim aldı. 10 yılı aşkın bir süre özel ve devlet üniversitelerinde İngilizce Okutmanı olarak çalışırken dünyanın çeşitli köşelerini gezme fırsatı oldu. Bu geziler sayesinde tanıştığı yavaş seyahat kavramını İstanbul’da tasarladığı kişiye ve gruplara özel tematik yürüyüş rotalarında da uyguladı ve doğduğu şehirde bile gezgin olmaktan hiç vazgeçmedi.
Rehberlikte uzmanlık ve ilgi alanları İstanbul, sanat ve edebiyat, kadın çalışmaları, geç dönem Osmanlı ve erken dönem Cumhuriyet mimarlığı, Bizans dönemi Konstantinopolis mozaikleri, Yunanistan ve Yunan kültürüdür. Şehir ve seyahat ile ilgili konularda çeşitli yayınlara yazı yazmakta ve fotoğraf çekmektedir. Evrilen şehir İstanbul’a nasıl entegre olabileceğimizi sorgulayan “İstanbul, Yeniden” ismini verdiği ilk kişisel fotoğraf sergisini 2013 yılında açtı. Şehir fotoğraflarına eşlik eden güncel ama aynı zamanda zamansız yazılardan oluşan kişisel bloğu “İstanbul Travelogue” ise İstanbul hallerini belgeleyen bir nevi günlüğüdür.