Taksim Su Yolu İzinde Belgrad Ormanı & Atatürk Arboretumu
Rehber Muzaffer Ertuna 0(535) 655 35 35
Doç. Dr. Cihan Erdönmez
Buluşma Yeri: Bahçeköy Cami
Buluşma Saati: 10:30
Katılım ücreti: 120 TL
(Belgrad Ormanı’na giriş ücretsizdir. Atatürk Arboretumu’na giriş ücretlidir, misafirlerimizin gezi sırasında bilet almaları gerekmektedir: Yetişkin 20 TL, Öğrenci 7,5 TL)
Gönlümüzdeki Program:
İstanbul’un kiliseden çevrilmiş camilerinden Bahçeköy Cami’de buluşmamızın ardından Bahçeköy Kemeri boyunca yürüyüşümüze başlıyor, İstanbul’un doğa ve kültür mirası Belgrad Ormanı’na giriş yapıyoruz.
Bugünkü Belgrad Ormanı gezimizde, 18. yüzyılın başlarında Haliç’in kuzeyinde artan yerleşik nüfus sebebiyle karşı karşıya kalınan su kıtlığı sorununu çözmek üzere Sultan I. Mahmud tarafından 1731 yılında hizmete alınan ve 1839 yılına kadar ilave edilen yapılar ile kapasitesi arttırılarak son haline ulaşan Taksim Suyu Tesisleri hakkında konuşacak ve Taksim Su Yolu’nun başlangıç noktasındaki üç bendi inşa tarihlerine göre sırasıyla göreceğiz.
Taksim Suyu Tesisleri’nin üç bendinden en eskisi olan ve 1750 yılında Sultan I. Mahmud tarafından yaptırılan Sultan Mahmud Bendi (Topuzlu Bent) Belgrad Ormanı içerisindeki ilk durağımız olacak. Ardından Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan tarafından 1796 yılında Krikor Balyan’a yaptırılan Valide Bendi’ni ve sonrasında Sultan II. Mahmud tarafından 1839 yılında Garabet Balyan’a yaptırılan Sultan Mahmud Bendi’ni (Yeni Bent) inceleyeceğiz.
Bu üç bentte toplanan su, su kemerlerini de içeren yaklaşık 25 kilometre uzunluğundaki Taksim Su Yolu ile bugünkü Taksim semtine de ismini veren Taksim Maksemi’ne ulaştırılıyordu. Taksim ve çevresindeki gezilerde duyduğumuz “Taksim’e Belgrad Ormanı’ndan su taşınıyor ve getirilen su, Taksim’den çevre semtlere dağıtılıyordu.” benzeri ifadeler, artık Taksim Su Yolu’nun başlangıcındaki en temel su tesislerini yerinde incelemiş bizler için hiç şüphesiz daha da anlam ifade ediyor olacak. Elbette sadece Taksim Suyu Tesisleri’ni incelemekle kalmayıp, İstanbul’un Osmanlı dönemi su yolları, su yapıları ve çalışma prensipleri hakkında da bilgi sahibi olacağız. Su = Hayat.
Belgrad Ormanı’ndaki yürüyüşümüzü tamamlamamızın ardından Bahçeköy’de vereceğimiz serbest zaman / öğle yemeği molası sonrasında ise keyifli bir yürüyüşü takiben, sınırları içerisinde Türkiye’nin ilk fidanlığı da yer alan yaklaşık 3 kilometrekarelik bir alan üzerinde çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitkiler olmak üzere yaklaşık 2000 bitki türüne ev sahipliği yapan ve Türkiye’nin ilk arboretumu olan Atatürk Arboretumu’na ulaşıyoruz.
Orman Genel Müdürlüğü ile ortak bir danışma kurulu tarafından idare edilmekte olan Atatürk Arboretumu’nun danışma kurulundaki bilimsel otorite İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi’dir. Bugünkü gezimiz boyunca bize eşlik edecek olan, Yaşar Kemal’in eserlerinde geçen doğa ve bitkiler üzerine özel çalışmalar yapan ve yakın zamanda çıkacak olan “Yaşar Kemal’in Bitkileri Sözlüğü”nü hazırlamakta olan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cihan Erdönmez hocamız da, şehrimizin en önemli oksijen deposu Belgrad Ormanı’ndaki ağaç zenginliği ile Atatürk Arboretumu’nda yer alan pek çok sayıda farklı ağaç türünün ve odunsu bitkinin ilginç özellikleri hakkında keyifli ve öğretici sohbeti ile farkındalığımızı arttıracak, bilgimize bilgi katacak.
Hatırlatmalar:
*Tüm misafirlerimizin Belgrad Ormanı içerisinde yapacağımız doğa yürüyüşüne uygun rahat yürüyüş ayakkabıları ile geziye katılmalarını rica ediyoruz.
*Tüm misafirlerimizin orman yürüyüşü esnasında çalılara takılıp zarar görmelerine / incinmelerine sebep olmayacak giysiler tercih etmelerini öneriyoruz.
*Gezimizdeki Belgrad Ormanı Parkuru Zorluk Seviyesi: Kolay-Orta’dır.
*Gezi buluşma noktasına toplu ulaşım ile gelmek isteyen misafirlerimiz; Hacıosman Metro İstasyonu’ndan “42 HM Bahçeköy-Hacıosman Metro” otobüs hattını kullanarak gezi buluşma noktasına ulaşabilirler. İETT tarafından her 15 dakikada bir sefer düzenlenmekte olup buluşmamız için en ideal 42 HM Hacıosman Metro kalkış saatleri 09:30 ve 09:45’tir. Misafirlerimiz, Bahçeköy son duraktan bir önceki durak olan “Köy Yolu” durağında indikten sonra yürüyerek yaklaşık 10 dakika içerisinde buluşma noktasına ulaşabilirler.