“PATRİK BARTOLOMEOS’LA DENİZDEN HAÇ ÇIKARMA ; FENER VE RUMLAR” GEZİSİ!
(Ücrete sadece rehberlik ve 15 kişiyi aşan gruplarda kulaklık hizmeti dahildir, geri kalan tüm harcamalar katılımcılara aittir.)
(Kayıt ve bilgi için gezi rehberiyle temasa geçiniz)
Gönlümüzdeki Program;
Konumuz ‘Rumlar’ ve Rumları konuşmak için en uygun yer tabi ki Fener!
Haliç’in kıyısından başlayacağız. Böylece Fener’i cepheden görüp onun belli başlı anıtlarını (şahane Fener siluetini) bir bakışta görme imkanımız olacak.
Sonra tabi Patrikhane ve onun kilisesi Aya Yorgi. Patrik Bartolomeos’un yönettiği ayine katılacağız. Üstelik ayinden sonra Denize Haç Atma töreni var!
Kilise boşaldıktan sonra içerideki Rum Ortodoks ikonografisini her unsura tek tek bakarak anlayacağız. Hıristiyanlık ve kiliseler ve Bizans hakkında konuşacağız.
Devamında, bu eski Rum mahallesinin sokaklarında dolaşıp, aynen duran Rum evlerine, bazıları harap da olsa hala yerinde olan Rum okullarına ve tabi kiliselere ve özellikle de Moğolların Meryem’i Kilisesi’ne bakacağız. Semtin daha (nispeten) kısa bir süre önce cıvıl cıvıl Rumlarla dolu olduğu günleri hayal etmeye çalışacağız.
Koskoca bir arazinin içinde, müthiş pitoresk bir ortamda bulunan Kutsal Mezar Manastırı’na bir göz atma şansımız bile olabilir!
“Taş Odalar”’ı unutmayalım! Meşhur Fener Beylerinden bahsederken onlardan günümüze kalan bu konak parçalarına değinmeden olmaz!
Ve tabi Rum Erkek Lisesi. Yovakimyon Kız Lisesi. Maraşlı Rum okulu. Ve sevimli anılarından tanıdığımız Haris Amca’nın (harap halinden dolayı insanı hüzünlendiren) ilkokulu.
Ve Çarşamba! Bu semt İsmail Ağa cemaatinin kendine merkez edindiği yer olmasından dolayı dikkat çeker. Bu bakımdan bizim açımızdan ilginç gözlemler için bir fırsat olabilir.
Ve tabi Çarşamba’yı İstanbul’un en sempatik noktalarından biri haline getiren Çukurbostan ve onun hemen dibinde yükselen muhteşem bir sultan camisi: Yavuz Selim. Ve caminin avlusundaki türbeler ve caminin teras-dış avlusundan çok güzel bir İstanbul manzarası.
Final için Fener’in bir başka mücevheri Bulgar Kilisesi Sveti Stefan, nam-ı diğer Demir Kilise ve ve….
Kalınız sağlıcakla!