“Şişli’de bir apartıman, yoksa eğer halin yaman…”
Lüküs hayat ile özdeşleşmiş Şişli konakları ve apartmanları, anılarda hep bahsi geçen, Bomonti sokaklarına fabrikalardan yayılan çikolata kokusu, biraz ötede hiç unutulmayan Tatavla panayırları, Tünel-Şişli tramvayı, Mario Levi’nin Sıracevizler’i, yemyeşil mezarlıklar, hastaneler, ibadet mekanları, Fakirhane, Eksarhane… ve işte karşımızda bir zamanların en kozmopolit mahalleleri… Geriye neler kaldı, kimler kaldı? Geriye kalanlar neye dönüştü?
Sultan Hamid, Etfal hastanesini kim için kurdu? Sait Faik nasıl ve nerede öldü? İlk özel psikiyatri hastanesi La Paix’nin en ünlü hastası kimdi? Enver Paşa’nın emri ile kurulan Şişli Atölyesi’nde İbrahim Çallı, Feyhaman Duran, Hikmet Onat gibi ressamlar nasıl resimler yapmakla görevlendirildiler? Pera’nın ilk çiçekçilerinden Sabuncakis ailesi çiçeklerini nerede yetiştiriyordu? Organize sanayi bölgesinden sanatın çekim merkezine dönüşen Şişli-Bomonti güzergahında bu soruların cevaplarını ararken bir yandan da Bomontiada sanat mekanlarını gezeceğiz; dağıtılmış evlerden antika pazarına düşmüş yadigarların pazarlığına girişeceğiz. Sanat, edebiyat, ibadet, nostalji… Lüküs Hayat’tan Bomontiada’ya Şişli rotamızda!
Nihan Vural kimdir?
1975 İstanbul doğumlu Nihan Vural lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünde, öğretmenlik formasyonunu Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde ve ön lisans derecesini İstanbul Aydın Üniversitesi Turist Rehberliği bölümünde tamamladı. Bilgi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim programlarında Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Pamuk ve uygulamalı sanat tarihi üzerine eğitim aldı. 10 yılı aşkın bir süre özel ve devlet üniversitelerinde İngilizce okutmanı olarak çalışırken dünyanın çeşitli köşelerini gezme fırsatı oldu. Bu geziler sayesinde tanıştığı yavaş seyahat kavramını İstanbul’da tasarladığı kişiye/gruplara özel tematik yürüyüş rotalarında da uyguladı ve doğduğu şehirde bile gezgin olmaktan hiç vazgeçmedi.
Rehberlikte uzmanlık ve ilgi alanları İstanbul, sanat ve edebiyat, kadın çalışmaları, geç dönem Osmanlı ve erken dönem Cumhuriyet mimarlığı, Bizans dönemi Konstantinopolis mozaikleri, Yunanistan ve Yunan kültürüdür. Şehir ve seyahat ile ilgili konularda çeşitli yayınlara yazı yazmakta ve fotoğraf çekmektedir. Evrilen şehir İstanbul’a nasıl entegre olabileceğimizi sorgulayan “İstanbul, Yeniden” ismini verdiği ilk kişisel fotoğraf sergisini 2013 yılında açtı. Şehir fotoğraflarına eşlik eden güncel ama aynı zamanda zamansız yazılardan oluşan kişisel bloğu, “İstanbul Travelogue” ise İstanbul hallerini belgeleyen bir nevi günlüğüdür.