Nişantaşı ve Edebiyat
İstanbul, en bildiğimizi zannettiğimiz semtlerde bile şaşırtmadan duramaz bizi. Pırıltılı vitrinleri ile müstesna Nişantaşı’nda bile… Nice yazar ve şair gündelik yaşamın huzurunu ve yaratıcı ilhamını Nişantaşı, Teşvikiye, Maçka semtlerinde buldu. Bu sıra dışı simalarla özdeşleşmiş, onlarca eserde ebedileşmiş semtleri gelin beraber gezelim; 100 yıldır aynı ıhlamurların, aynı çınarların gölgesinde yürümüş edebiyatçılarımızı yad edelim.
Zonaro anılarında Abdülhamid’i nasıl anıyor? Atilla İlhan’ın sabah ritüeli neydi? Cumhuriyet döneminin en çok satan romanlarını yazan Kerime Nadir ve Muazzez Tahsin Berkant nerede yaşadılar? Selim İleri yazılarıyla en çok kimlerin kalbini kırdığına pişman? Abidin Dino, Nazım Hikmet’in “Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?” dizesine nasıl cevap verdi? Kara Kitap’taki cinayet nerede işlendi? Osmanlı’nın son döneminden günümüze uzanan bir zaman diliminde Akaretler’den Harbiye’ye şiir, dedikodu ve entrika dolu bir edebiyat yürüyüşü…
Nihan Vural kimdir?
1975 İstanbul doğumlu Nihan Vural lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünde, öğretmenlik formasyonunu Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde ve ön lisans derecesini İstanbul Aydın Üniversitesi Turist Rehberliği bölümünde tamamladı. Bilgi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim programlarında Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Pamuk ve uygulamalı sanat tarihi üzerine eğitim aldı. 10 yılı aşkın bir süre özel ve devlet üniversitelerinde İngilizce okutmanı olarak çalışırken dünyanın çeşitli köşelerini gezme fırsatı oldu. Bu geziler sayesinde tanıştığı yavaş seyahat kavramını İstanbul’da tasarladığı kişiye/gruplara özel tematik yürüyüş rotalarında da uyguladı ve doğduğu şehirde bile gezgin olmaktan hiç vazgeçmedi.
Rehberlikte uzmanlık ve ilgi alanları İstanbul, sanat ve edebiyat, kadın çalışmaları, geç dönem Osmanlı ve erken dönem Cumhuriyet mimarlığı, Bizans dönemi Konstantinopolis mozaikleri, Yunanistan ve Yunan kültürüdür. Şehir ve seyahat ile ilgili konularda çeşitli yayınlara yazı yazmakta ve fotoğraf çekmektedir. Evrilen şehir İstanbul’a nasıl entegre olabileceğimizi sorgulayan “İstanbul, Yeniden” ismini verdiği ilk kişisel fotoğraf sergisini 2013 yılında açtı. Şehir fotoğraflarına eşlik eden güncel ama aynı zamanda zamansız yazılardan oluşan kişisel bloğu, “İstanbul Travelogue” ise İstanbul hallerini belgeleyen bir nevi günlüğüdür.