NİŞANTAŞI’NDAN AKARETLER’E: ANNELER VE ÇOCUKLARI
Tur rehberi: Nihan Vural 0536 474 1471
Kesin rezervasyon için lütfen rehberle iletişime geçin.
Buluşma noktası: Teşvikiye Saray Muhallebicisi
Başlangıç ve bitiş saati: 10:00-17:00
Katılım bedeli: 70TL
Anneler Günü için özel bir program: Anneler ve çocukları! DBS’na yakınlığı sayesinde Maçka tepelerine kurulmuş ve ihya olmuş, asker kökenli Osmanlı bürokratlarının semtlerine bu kez başka bir mercekten bakıyoruz. Osmanlı’nın son döneminden günümüze uzanan bu yürüyüşte Nişantaşı, Teşvikiye, Dolmabahçe ve Maçka semtlerinde yaşamış ünlü anneleri ve çocuklarını bu özel günde anacağız. Aysel Gürel’den Şair Nigar Hanım’a, Leyla Saz’dan Bezm-i Alem Sultan’a çok sayıda farklı anne modelleri karşımıza çıkıyor. Sadece anne kimlikleri ile değil, aynı zamanda kendi kimlikleri ile varolmayı da başarabilmiş güçlü, biraz delişmen kadın rol modellerimiz onlar! Annenizi veya çocuklarınızı alın, gelin katılın bize!
Teşvikiye Camii ve semtin kurucusu Sultan Abdülmecid
Teşvikiye’nin anıtsal apartmanları ve ünlü aileleri
Vedat Tek evi
Maçka Sanatçılar Parkı’nda kahve molası
Topağacı’nda öğle yemeği
Ralli apartmanı: Şakir Paşa ailesi
Sanatın hamisi Narmanlı ailesi
Maçka Palas: Mimar Mongeri ve Kerime Nadir
Maçka çeşmesi
Maçka Silahhanesi ve Balyan ailesi
Maçka Parkı ve Prost
Abidin Dino’nun Dayanışma heykeli
İnönü Parkı ve İnönü heykeli
Bezm-i Alem Sultan çeşmesi ve namazgahı
Akaretler ve Sultan Abdülaziz
Şairler Sofası Parkı ve Şair Nigar Hanım
Nihan Vural kimdir?
1975 İstanbul doğumlu Nihan Vural lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünde, öğretmenlik formasyonunu Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde ve ön lisans derecesini İstanbul Aydın Üniversitesi Turist Rehberliği bölümünde tamamladı. Bilgi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Programlarında Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Pamuk ve uygulamalı sanat tarihi üzerine eğitim aldı. 10 yılı aşkın bir süre özel ve devlet üniversitelerinde İngilizce Okutmanı olarak çalışırken dünyanın çeşitli köşelerini gezme fırsatı oldu. Bu geziler sayesinde tanıştığı yavaş seyahat kavramını İstanbul’da tasarladığı kişiye ve gruplara özel tematik yürüyüş rotalarında da uyguladı ve doğduğu şehirde bile gezgin olmaktan hiç vazgeçmedi.
Rehberlikte uzmanlık ve ilgi alanları İstanbul, sanat ve edebiyat, kadın çalışmaları, geç dönem Osmanlı ve erken dönem Cumhuriyet mimarlığı, Bizans dönemi Konstantinopolis mozaikleri, Yunanistan ve Yunan kültürüdür. Şehir ve seyahat ile ilgili konularda çeşitli yayınlara yazı yazmakta ve fotoğraf çekmektedir. Evrilen şehir İstanbul’a nasıl entegre olabileceğimizi sorgulayan “İstanbul, Yeniden” ismini verdiği ilk kişisel fotoğraf sergisini 2013 yılında açtı. Şehir fotoğraflarına eşlik eden güncel ama aynı zamanda zamansız yazılardan oluşan kişisel bloğu “İstanbul Travelogue” ise İstanbul hallerini belgeleyen bir nevi günlüğüdür.
—
Nihan Vural
İstanbul Photo Walks