Rehber: Nihan Vural
Kesin rezervasyon icin rehberle iletisime gecin. 0536 474 1471
Buluşma noktası: Teşvikiye Saray Muhallebicisi
Tarih: 13 Nisan Cumartesi 2019
Başlangıç ve bitiş saati: 10:00-17:00
Ücret: 70 TL
Kayıt Formu: https://1001istanbul.com/event/?event=9783

YAŞADIĞIM NİŞANTAŞI
Nişantaşı hep ışıltılı yüzüyle karşılar bizi. Oysa sadece pırıltılı vitrinler, brasserie köşelerini tutmuş paparazziler, haute couture moda evleri, şık akşam yemeklerinden mi ibarettir bu 150 yıllık semtimiz? Nişantaşı’nın nişan taşları nerede? Abidin Dino’nun ölmeden önce yaptığı son heykel hangisi? Fahrelnissa Zeid ilk sergisini nerede açtı? Abdi İpekçi nerede vuruldu? Selim İleri yazılarıyla en çok kimlerin kalbini kırdığına pişman? Cumhuriyet döneminin en çok satan romanlarını yazan Kerime Nadir ve Muazzez Tahsin Berkant nerede yaşadılar? Nice yazar ve sanatçı gündelik yaşamın huzurunu ve yaratıcı ilhamını Nişantaşı, Teşvikiye, Maçka semtlerinde buldu.
150 yıldır sanatın ve edebiyatın nabzını tutan bu semtlerde bu soruların cevaplarını ararken Osmanlı’nın son döneminden günümüze uzanan bir yürüyüş yapacağız.

Tur Rotası
Teşvikiye Camii ve menzil taşları
Teşvikiye Karakolu
Pamuk apartmanı ve Ressam Orhan Pamuk
Vedat Tek evi ve Milli Mimari
Liquid Art System Sanat Galerisi: İtalyan sanatçılar
Maçka Sanatçılar Parkı: kahve molası
Abdi İpekçi anıtı
St. Regis Oteli: Tony Cragg heykeli
Milli Reasürans
Öğle Yemeği Molası
Ralli apartmanı: Fahrelnissa Zeid ve Şakir Paşa ailesi
Sanatın hamisi Narmanlı ailesi ve Narmanlı Apartmanı
Maçka Palas ve mimar Mongeri
Maçka Silahhanesi ve Balyan ailesi
Kongre Vadisi kültürel yapıları
Abidin Dino’nun Dayanışma heykeli
Şairler Sofası Parkı
Akaretler Sıraevler

NİHAN VURAL KİMDİR?
1975 İstanbul doğumlu Nihan Vural lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünde, öğretmenlik formasyonunu Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde ve ön lisans derecesini İstanbul Aydın Üniversitesi Turist Rehberliği bölümünde tamamladı. Bilgi Üniversitesi’nde Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde “Orhan Pamuk’u Yorumlamak”, Süha Oğuzertem ile “Tanpınar’ı Yeniden Yorumlamak” seminerlerine ve Balkan Naci İslimyeli’nin resim atölyesine katıldı. 10 yılı aşkın bir süre özel ve devlet üniversitelerinde İngilizce okutmanı olarak çalışırken dünyanın çeşitli köşelerini gezme fırsatı oldu. Bu geziler sayesinde tanıştığı yavaş seyahat kavramını İstanbul’da düzenlediği kişiye ve gruplara özel tematik yürüyüş rotalarında da uyguladı ve doğduğu şehirde bile gezgin olmaktan hiç vazgeçmedi.
Rehberlikte uzmanlık ve ilgi alanları İstanbul, sanat ve edebiyat, kadın çalışmaları, Bizans dönemi Konstantinapol mozaikleri, Yunanistan ve Yunan kültürüdür. Şehir ve seyahat ile ilgili konularda çeşitli yayınlara yazı yazmakta ve fotoğraf çekmektedir. Evrilen şehir İstanbul’a nasıl entegre olabileceğimizi sorgulayan İstanbul, Yeniden ismini verdiği ilk kişisel fotoğraf sergisini 2013 yılında açtı. Şehir fotoğraflarına eşlik eden zamansız ama aynı zamanda güncel yazılardan oluşan kişisel bloğu, İstanbul Travelogue ise İstanbul hallerini belgeleyen bir nevi günlüğüdür. İstanbul’da sanat, edebiyat ve spor temalı semt yürüyüşleri tasarlamaktadır. “Lüküs Hayat’tan Bomontiada’ya Şişli”, “Nişantaşı: Sanat ve Edebiyat”, “Aşiyan’dan Emirgan’a”, “Kara Kartal’ın İzinde Beşiktaş” söz konusu temalardan bazı örnek başlıklardır. Ayrıca, yurt dışında Yunanistan’a geziler düzenlemektedir.