EGEMEN DEMİRCİOĞLU

Kıpkırmızı…. demiştik.
Zaten “Kırmızı Mektep” diye de anılır öteden beri. Tahmin edeceğiniz gibi Rum Erkek Lisesi’nden bahsediyoruz.
Türkçe isim pek etkileyici değil. Rumca orijinal isim bize kurumun önemini daha iyi anlatır: “Megali tou Genous Skoli”. Yani, “Milletin Büyük Okulu” (Kısaca “Megali Skoli”, yani “Büyük Okul”). Kuruluş tarihini de öğrendiğimizde karşımızda hakikaten GSL’ye rakip bir kurum bulunduğunu anlarız: Fetih’ten sadece bir yıl sonra kurulmuştur Mekteb-i Kebir, Patrikhaneye bağlı bir okul olarak (“Patrikhane Akademisi” diye de anılır zaten).
Fener Beyleri, Eflak – Boğdan hükümdarları (ve bu arada Kantemir), patrikler, önde gelen din adamları vs. hep bu kurumda okumuştur, nitekim.
Önce binayı gözlemleyelim (Okul kurum olarak çok eski olmakla beraber bina yenidir: 1881). Binaya bakıp onu bir mimari kategoriye sokmaya çalışırsanız boşuna uğraşmış olursunuz, çünkü hiçbir kategoriye girmez. Bu binada mimar (adı Dimadis’tir) hayal gücünü tümüyle serbest bırakıp fantezilerini konuşturmuştur. Olsa olsa “Walt Disney” tarzı diyebiliriz (Murat Belge).
Fakat “kale” teması gayet nettir (dendanlar vs.). Bunun, daha önce de bahsettiğimiz, Petrion’un şehir içinde bir kale olmasıyla ilgisi olduğu söylenir ki, akla yakındır.
Not: Büyük Okul, bu mimarisiyle, İstanbul’un “garip binaları” arasındaki yerini alır. Diğer “garipler” arasında “Bulgur Palas” ve “İngiliz Bahriye Hastanesi”’ni sayabiliriz.
Fotoğraf. Kulenin üzerinde, mimarlığın simgesi pergeli ve mimarın adını seçebiliriz, binanın yapım tarihiyle beraber.

Egemen Demircioğlu

15578493_10209684314119202_277769966382200404_n