İrfan Baştuğ caddesi no 5/A
Emekli Subaylar Sitesi 34/2 Esentepe
E-bülten
Arada bizden ve belki gezilerimizden haberdar olmak isterseniz
Tarih derslerinden hatırladığımız Eflak ve Boğdan bugünkü Romanya’yı oluşturan iki ülkedir: “Wallachia” ve Moldova (ya da Moldavya).
“Wallach” Türkçe’de “Ulah” şeklinde yer alıyor (“Wallachia”’nın karşılığı da “Ulahya”). “Wallach” kabaca “Latin” demek; daha doğrusu, orijinalinde, “Latinleşmiş Kelt”. (Galler anlamında “Wales” ve Fransızca konuşan Belçikalılar anlamında “Wallon” aynı kökten geliyorlar). Nitekim Romenler bir Latin milletidir malumumuz (ama Ortodoks).
Kelimenin bir başka formu da “eflak” (“vlah” “evlah” “eflak”).
Moldova, ülkenin eski liderlerinden birinin adından dolayı “Bogdan” diye de anılıyordu).
Eflak ve Boğdan çok erken tarihlerde Osmanlı egemenliğine girdiler ama hiçbir zaman eyalet olmadılar. Her zaman son derece bağımlı ama ayrı bir devlet olarak varlıklarını korudular. “Voyvoda” unvanını taşıyan hükümdarları da yerel aristokrasi içinden seçilir, peşkeşini vermek şartıyla Padişah tarafından onaylanırdı. Ama her an Padişah tarafından tahttan indirilebilirdi. Hatta, sadakatini garanti etmek için, Voyvodanın aile fertleri (mesela oğlu) İstanbul’da rehin tutulurdu.
Rumlar ile Romanya arasında güçlü tarihi – kültürel bağlar vardır. Fetih sonrası dönemde birçok Rum, kendilerini daha özgür hissettikleri Romanya’da yaşamayı tercih etmiştir. Fener Beyleri ile Romen aristokrasisi arasında da kız alıp verme yoluyla bir içiçelik vardı. Nitekim, Romanya her zaman Rum – Bizans kültürünün canlılığını koruduğu yerlerden biri olmuştur. (Yunan bağımsızlık hareketiyle Romanya bağlantısı da bundan ileri geliyor olsa gerek).
“Ulah Sarayı” adı herhalde bu ilişkilerden kaynaklanıyordur.
Egemen Demircioğlu
Yorumlar